Senai Demirci Fan Sitesi

Tam Görünüm: Dua Nedir?
Şu Anda Hafifleştirilmiş Görüntüleme Modundasınız. Tam Görünüm Modu için, Buraya Tıklayın

Aykırı/ğı

[size=10pt]Sözcük anlamı:
Duâ, davet ve davâ mastarları gibi mastar olup, çağırmak, seslenmek, istemek, yardım talep etmek demektir.
Ayrıca isim olarak duâ, küçükten büyüğe, aşağıdan yukarıya olan talep ve niyaz demektir.
İslamî bir terim olarak duâ: Allahın yüceliği karşısında kulun, aczini itiraf etmesi, sevgi ve tazim duyguları içinde lütuf ve yardım dilemesi demektir. Duânın ana hedefi insanın Allaha halini arzetmesi ve Ona niyazda bulunması olduğuna göre, bu, Allah ile kendine inanan kul arasında bir diyalogu ve yakın ilgiyi ortaya koyar. İşte bundan dolayı duâya münâcât (Allah ile gizliden ve ruhsal konuşma) adı da verilmiştir. Ki insan, varlığını kabul ettiği o Yüce Güç karşısında duyduğu saygı ve ümit hisleri sebebiyle kendisinden daha üstün olanla irtibat ihtiyacını duymaktadır.
Duâ tüm dinlerde vardır. Muhteva, şekil ve anlatım biçimine göre bazı türlere ayrılır. Asıl ve en yaygın olanı, yalvarıp yakarmaktır. Duâlarda insan, kötülükten kurtulmayı veya iyiye kavuşmayı diler. Bunu yaparken de önce Allaha hamd ve şükür eder. Allahı üstün vasıflarıyla yüceltir.
sanırım insanı en mutlu eden şey dua ben çok mutlu çok huzurlu oluyorum dua ederken hele de başkalrı için dua ederken çok şükür rabbime ki bize duayı verdi birbirimize dua etmek ümidiyle...
[size=12pt]Alemlerin Rabbine sığınma ve ibadet olan "dua ve zikir" hak yoldan saptırmaya çalışan şeytana, saptırıcı olabilecek nefse karşı bir koruyucu, müminlere maraz olan diğer hastalıklar için şifa unsurudur.
Referans Adresler