Senai Demirci Fan Sitesi

Tam Görünüm: Danimarkalı, başörtülü ve milletvekili...
Şu Anda Hafifleştirilmiş Görüntüleme Modundasınız. Tam Görünüm Modu için, Buraya Tıklayın
Karikatür kriziyle İslam dünyasını ayağa kaldıran Danimarkada başörtülü milletvekiline "Meclis onayı" çıkması büyük yankı yaptı. Kararın odağındaki isim Filistin asıllı Esma Abdülhamid ile Avrupada başörtülü siyaseti konuştuk.
[Resim: forum_posts.asp?TID=9404&get=last#62327]

Danimarkada insanların ne söylediği önemli, başına ne taktığı değil. Tarih boyunca birçok kadın başını örtmüştür ve örtmeye de devam edecektir. Herkes buna saygı duymalıdır." Danimarka eski Kültür Bakanı Elsebeth Gerner Nielsen, bu sözleri Kasım 2007deki genel seçimlere katılan başörtülü adayı desteklemek için sarf etmişti. Eski bakan bununla da yetinmemiş, düzenlediği bir basın toplantısına başörtüsü takarak çıkmıştı.

1999 genel seçimlerinin ardından Türkiyede gündem olan Merve Kavakçı olayının bir benzeri Danimarkada yaşanıyor. Geçen kasımdaki genel seçimlere başörtüsüyle katılarak yedek milletvekili olarak parlamentoya girmeye hak kazanan Esma Abdülhamid idi bu kez gözlerin kendisine çevrildiği isim. Eski komünistlerin oluşturduğu Birlik Listesinden adaylığını koyan Esma Abdülhamid, Milletvekili Johanne Schmidt Nielsenin hastalığında veya izine ayrılmasında asil üye olarak Mecliste görev alabiliyor. Kendisine ihtiyaç duyulduğunda Meclise başörtüsünü çıkarmadan gireceğini açıklayan Abdülhamid, ülkedeki aşırı sağcı ve milliyetçilerin hedefi hâline geldi. Tartışmalara son vermek üzere Meclis Başkanı Thor Pedersen tarafından kurulan komisyonun hazırladığı "Mecliste giyilecek kıyafetler" raporu Başkanlık Divanı tarafından değerlendirildi. Divan, Abdülhamidin kürsü dahil olmak üzere Meclise başörtüsüyle girebilmesine onay verdi. Bu kararla Danimarkada, hayatın her alanında serbest olan başörtüsüne Meclis kürsüsünde de onay çıkmış oldu.

Danimarkadaki Müslüman din adamları ve Müslüman cemaatlerin yanı sıra, Nielsen gibi bazı sol kesimlerden de destek alan Filistin asıllı milletvekili Esma Abdülhamid ile "başörtülü siyaseti" konuştuk.

Abdülhamid ailesi, Esma henüz 5 yaşındayken (1987) "siyasi mülteci" statüsünde göçmüş Filistinden Danimarkaya. Genna şehrine yerleşmişler. O dönemde şehirdeki tek Müslüman aile olan Abdülhamidler komşularla iyi diyalog kurmayı başarmış. Esma Hanım Danimarkadaki ilk yıllarını şöyle anlatıyor: "6sı kız 7 kardeşten oluşan geniş bir aileydik. Komşularımız ön yargısız davranarak kapılarını bize açtı. Bizim Müslüman olmamız aramızda bir duvar oluşturmadı." Esmanın 6 kardeşinden 5i üniversite eğitimini Danimarkada tamamlamış. En küçük kardeşi de ilkokula devam ediyormuş. Bugünlerde Ünlü masalcı Hans Christian Andersenin şehri Odensede yaşayan Abdülhamid, geçimini profesyonel olarak yaptığı sosyal danışmanlıktan sağlıyor.

İlk başörtüsünü ilkokula giderken, 14 yaşında takmaya başlamış Esma Abdülhamid. Ne eğitim sürecinde ne de sosyal yaşamda hiçbir ayrımcılığa tabi tutulmamış: "Başörtüsü benim özgürlüğüm. O benim için çok önemli. Kendimi böyle daha rahat hissediyorum. Maalesef günümüz dünyasında kadına bir cinsel obje olarak bakılıyor. Bu kıyafetimle insanların dış görünümden ziyade fikirlerime odaklanmasını sağlıyorum." Esma Hanım, yıllardır başörtülü olmasına rağmen görmediği tepkiyi milletvekili adayı olmasının ardından almaya başladığını belirtiyor. Adaylığı ile birlikte hayatı medya gündeminden hiç düşmemiş. Önceleri ailesi ve evini basın mensuplarına açıp, onlara izzet-i ikramda bulunan Abdülhamid, basının arkadan vurmaya başlamasıyla evini ve ailesini gazetecilere kapatmış. Üzerindeki baskıya zamanla alıştığını vurgulayarak "Artık böyle yaşamaya alıştım." diyor.
Ne diyelim darısı başımıza.

Aykırı/ğı

Danimarka gayri müslim bir ülke idi değil mi?
Allah ,Ya Rab hangisi  müslüman ülke belli değil.
Bir türkiye bir Danimarka ve arada ki fark ,veyl ya veyl!
Referans Adresler